RAZARAJUĆI URAGAN 4 KATEGORIJE RUŠI SVE PRED SOBOM: Jamajka sravnjena sa zemljom, a najgore tek sledi?! (VIDEO)
Uragan Beril, Foto: Randy Brooks / AFP / Profimedia

KATASTROFA

RAZARAJUĆI URAGAN 4 KATEGORIJE RUŠI SVE PRED SOBOM: Jamajka sravnjena sa zemljom, a najgore tek sledi?! (VIDEO)

Glavni aerodromi na ostrvu su zatvoreni, a ulice su uglavnom prazne nakon što je premijer Endru Holnes u sredu uveo policijski čas za celu zemlju

Objavljeno:

Uragan Beril pogodio je Jamajku jakim vetrovima i kišom u sredu, usmrtivši najmanje jednu osobu nakon što je proteklih nekoliko dana ostavio razoran trag preko manjih karipskih ostrva.

Broj poginulih u snažnom uraganu kategorije 4 popeo se na najmanje 10, ali se uvelike očekuje da će i dalje rasti jer se komunikacija ponovno uspostavlja na mreži preko pogođenih ostrva oštećenih poplavama i smrtonosnim vetrovima.

Na Jamajci je oko uragana Beril zaobišlo južnu obalu ostrva, dok su hitne službe žurile da evakuišu ljude iz područja ugroženih poplavama. Fotografije na društvenim mrežama prikazuju poplavljene ulice i krovove dignute u vazduh.

"Užasno je. Sve je nestalo. U svojoj sam kući i bojim se", rekao je 51-godišnji blagajnik koji živi u Top Hilu, ruralnoj poljoprivrednoj zajednici u južnoj parohiji Svete Elizabete na Jamajci. "To je katastrofa".

Prema informacijama CNN-a na Jamajci je poginula jedna žena nakon što je stablo palo na njen dom. Žena je umrla u parohiji u Hanoveru na Jamajci, rekao je Ričard Tompson, vršitelj dužnosti glavnog direktora jamajčanske agencije za katastrofe u intervjuu za lokalne vesti.

Gotovo hiljadu Jamajčana bilo je u skloništima do srede uveče, dodao je on.

Glavni aerodromi na ostrvu su zatvoreni, a ulice su uglavnom prazne nakon što je premijer Endru Holnes u sredu uveo policijski čas za celu zemlju.

"Možemo učiniti onoliko koliko možemo, koliko (je) ljudski moguće, a ostalo ostavljamo u Božjim rukama", rekao je Holnes ranije, pozivajući stanovnike u ranjivim područjima da se evakuišu. Nestanci struje bili su rašireni širom Jamajke, dok su neki putevi u blizini obale poplavljeni.

Uragan je, pre nego se spustio na Jamajku, ubio najmanje osam osoba, tri osobe umrle su u Venecueli, tri u Grenadi i jedna osoba u Sent Vinsentu i Grenadinima.

Ralf Gonsalves, premijer St. Vinsenta i Grenadina, jednog od najteže pogođenih područja u istočnim Karibima, rekao je u radijskom intervjuu da je ostrvo Union u zemlji "sravnjeno" sa Berilom.

"Svi su beskućnici... Biće to herkulovski napor da se obnovi", rekao je.

Govoreći državnim medijima, Nerisa Gitens-McMillan, stalna sekretarica u ministarstvu poljoprivrede St. Vinsenta i Grenadina, upozorila je na moguću nestašicu hrane nakon što je izgubljeno 50 posto useva trpuca i banana u zemlji, uz značajne gubitke i na korenastim usevima i povrću.

Do srede uveče, oko spiralnog uragana nalazilo se oko 160 km zapadno od Kingstona, prema američkom Nacionalnom centru za uragane (NHC), dok je jezgro oluje krenulo prema Kajmanskim ostrvima.

Beril ima maksimalne postojane vetrove od 209 km/h.

Očekuje se da će snaga vetrova donekle oslabiti sledećih dan ili dva, prema NHC-u, koji je upozorio da će Beril ostati na ili blizu jačine uragana dok bude prolazio preko Kajmanskih ostrva.

Očekuje se da će uz Beril pasti 10-15 cm kiše na Kajmanskim ostrvima tokom noći i u četvrtak.

Centar je dodao da je upozorenje na uragan na snazi ​​za Jamajku, Kajmanska ostrva, kao i istočnu obalu meksičkog poluostrva Jukatan, uključujući i najveće odmaralište na plaži u zemlji Kankun.

Bonus video:

05:24

SA BIOTEHNOLOGIJOM I SRBIJA HRLI U BUDUĆNOST! Direktor BioSense otkrio šta donosi gradnja BIO 4 kampusa: Potreban je URAGAN U LEĐA

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.